Rien van der Schaft heeft vol huis bij positief Trainersseminar

Bondscoach Rien van der Schaft (63) gaf op de tweede dag van het KNHS Trainersseminar invulling aan het thema ‘Met plezier presteren’. Er moesten stoelen in de rijbaan worden bijgezet om de ruim 700 bezoekers te ontvangen. De boodschap was zonneklaar: de basis is op elk niveau hetzelfde.

“Bij paardrijden bestaan géén nieuwe inzichten”, begon Van der Schaft meteen al stellig. “Voel je iets voor het eerst, dan kun je er zeker van zijn dat iemand dat honderden jaren geleden ook al heeft gevoeld.”  
Bij elk paard draaide Van der Schaft om te beginnen hetzelfde riedeltje af. Het begint allemaal met ontspanning en het voorwaarts-neerwaarts naar voren rijden tegen de hand, op weg naar verbinding. Een paard dat met impuls door het lijf over de rug beweegt, neemt aanleuning. Als er ontspanning, aanleuning en impuls is (“Als de brug er is”, zei Van der Schaft), prikkelt de ruiter het achterbeen om het paard actiever te laten aantreden. Het resultaat is dat het paard aan de voorkant lichter wordt.
“Een beetje spanning bij een paard dat zich in het begin wat opdrukt, is normaal”, zei Rien van der Schaft.  “Achter, voor of aan de loodlijn is maar één van de aspecten. Het gaat er maar om dat een paard de voorwaarts-neerwaartse tendens heeft. Kan je ook ‘over de rug gaan’ noemen. Of een ‘positieve tendens’ in de goede richting.”

Tips
Met alle combinaties was Van der Schaft plezierig aan het werk.
Hij gaf veel tips, zoals ‘corrigeer je paard altijd in het voorwaartse’.
Schouderbinnenwaarts vindt hij een sleuteloefening.
Het zich willen loslaten van een paard noemde Van der Schaft één van de belangrijkste uitgangspunten voor iedereen bij het paardrijden.  Hij waarschuwde nog maar een keer: “Goed dressuurrijden is géén gecontroleerde spanning! Het is een combinatie van activiteit èn ontspanning. Dan is dressuur een kunst, anders is het behelpen. Dat zie je precies hetzelfde bij andere topsporters in andere sporten op hun beste momenten.”
Ook de humor ontbrak niet: “Als er ijs ligt, kan je schaatsen. Als je aanleuning hebt, kan je paardrijden. Zonder lukt het niet.”

Beloning en controle
Bij alle combinaties was er volop mogelijkheid tot vragen stellen, ook via de eigen mobiele telefoon. Patrick van der Meer en Rien van der Schaft werkten tenslotte samen met Van der Meers aankomende Grand Prix-paard Majestic Chinook en lieten de wisselseries zien en de ontwikkeling van piaffe en passage.
Beiden beginnen met de piaffe in principe vanuit de voorwaartse en elektrisch gemaakte  stap en de zogenaamde ‘halbe Tritte’. “Een verzamelde oefening rijd ik liever voorwaarts in, dan terug”, verklaarde Van der Schaft de keuze.
Van der Meer vatte meteen de rode draad van het hele trainersseminar samen als antwoord op een vraag over het hand naar voren doen na een oefening: “Dat is mijn beloning voor het paard na een geslaagde oefening. Maar ook zeker een controle of de tendens er is dat hij de hand wil volgen.” En over die noodzaak was het precies het hele seminar gegaan.

Meewerkende combinaties:

Diederik van Silfhout met Fürst Jazz (Fürst Romancier x Painted Black), 4-jarige hengst


Frans van den Heuvel met Geronimo (Tango x Krack C), 7-jarige ruin


Thalia Rockx met Golden Dancer de la Fazenda (Bretton Woods x Florestan), 7-jarige hengst


Jennifer Sekreve met Gamante D (Contango x Jazz), 7-jarige merrie


Robin Bernoski met Velazquez (Krack C x Alasca), 16-jarige hengst


Patrick van der Meer met Majestic Chinook (Vivaldi x Havidoff), 11-jarige hengst

 

Foto's: Wilma Frentz

Geplaatst op: