Meer over

KWPN Afstammelingenkeuring

Begin evenement:

10 aug 2019

Eind evenement:

10 aug 2019

Van - tot:

08:00 - 18:00

KWPN Afstammelingenkeuring

Na de goedkeuring van een hengst voor de KWPN-dekdienst, zijn er diverse momenten waarop de hengst wordt beoordeeld naar aanleiding van zijn fokkerijresultaten. 

De afstammelingenkeuring
Het eerste beoordelingsmoment vindt plaats in het jaar dat zijn eerste nakomelingen worden geboren. Mocht een hengst reeds een representatieve collectie nakomelingen hebben in het jaar van goedkeuring, dan zal de afstammelingenkeuring in datzelfde jaar plaatsvinden. Deze zogenaamde afstammelingenkeuring bestaat voor rijpaardhengsten uit twee onderdelen. Ten eerste worden er max. 25, of zoveel als mogelijk, veulens per hengst thuis bij de fokker lineair gescoord. Van de lineaire scores van deze willekeurig geselecteerde veulens wordt een fokwaarde berekend. Daarnaast wordt een collectie veulens van de eerste jaargang van een hengst op het KWPN-centrum in Ermelo beoordeeld. De hengstenhouder nodigt hiervoor minimaal 6 en maximaal 10 nakomelingen van zijn hengst uit. Op de dag van de keuring  worden de veulens individueel beoordeeld door de hengstenkeuringscommissie op stand, in stap, draf en galop. Als alle veulens van een nakomelingengroep zijn geweest, komt de gehele groep in de baan voor het rondstappen. De hengstenkeuringscommissie zal aan de hand van de berekende fokwaarde van de thuis gescoorde veulens én de in de baan getoonde veulens een toelichting geven over de vererving van elke hengst. Dit is een zeer interessant moment voor de fokkers. Zij kunnen met eigen ogen zien hoe de eerste vererving van een jonge hengst is en bij welk type merrie de hengst het beste lijkt te passen.
In tegenstelling tot de rijpaarden en het Gelders paard vindt er bij de tuigpaarden nog wel een decentrale afstammelingenkeuring plaats. De Gelderse- en tuigpaardhengsten tonen minimaal 10 en maximaal 20 door het KWPN willekeurig geselecteerde veulens. Daarnaast mag de eigenaar nog maximaal 10 zelf geselecteerde veulens aan de hengstenkeuringscommissie tonen.

Toegang                                                                                                                                                                                De afstammelingenkeuring is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden.

Meer informatie klik hier

Bron: KWPN