Organisaties op het NHC

Het Nationaal Hippisch Centrum bestaat uit het KNHS-centrum en het KWPN-centrum en biedt ook onderdak aan de volgende organisaties:

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

De KNHS is dé paardensportbond van Nederland. Een bond voor iedere paardensporter. Of je regelmatig bij de manege rijdt, geniet van alle prachtige ruiterpaden door het Nederlandse landschap, af en toe met een aanspanning rondrijdt, fanatiek aan wedstrijden deelneemt of bezig bent met de voorbereidingen voor een internationaal kampioenschap: de KNHS is er voor alle paardensportliefhebbers!

Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)

Het KWPN is de Nederlandse fokkerijorganisatie voor spring- en dressuurpaarden, tuigpaarden en Gelderse paarden in Nederland en telt zo’n 26.000 leden. Prestatiegerichtheid, duurzaamheid en het aansprekende exterieur zijn de belangrijkste factoren waarop het internationale succes van het Nederlandse paard is gebaseerd. Het KWPN is met gemiddeld 10.000 veulens per jaar verreweg het grootste sportpaardenstamboek ter wereld.

Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS)

De FNRS is de branchevereniging voor professionele hippische ondernemers. De FNRS behartigt de belangen van ondernemers richting externe partijen, biedt individuele diensten aan leden en werkt aan de ontwikkeling van de branche. Centrale thema's zijn kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Klant, paard en ondernemer staan daarbij centraal. 

Stichting Veilige Paardensport (SVP)

Om veiligheid in de paardensport te waarborgen hebben de KNHS, de FNRS en de SRR samen met VeiligheidNL de Stichting Veilige Paardensport opgericht. In 2002 is gestart met het veiligheidscertificaat voor hippische accommodaties. Dit certificaat garandeert dat de accommodatie voldoet aan vastgestelde eisen voor veilige beoefening van de paardensport. Op dit moment hebben ruim 1100 hippische accommodaties in Nederland het veiligheidscertificaat.

Sectorraad Paarden (SRP)

De SRP is het aanspreekpunt richting de overheid en behartigt collectieve belangen van de paardensector in Nederland. De SRP wordt gevormd door samenwerkende partijen in de Nederlandse paardensector en behartigt de gemeenschappelijke belangen vanuit de sport, de fokkerij en de ondernemers. De SRP is een zelfstandige stichting, opgericht op 1 januari 2007.

Federatie van Nederlandse Hippische Brancheorganisaties (FHNB)

De Federatie van Nederlandse Hippische Brancheorganisaties is de overkoepelende vereniging van hippische brancheorganisaties. De FNHB behartigt de belangen van alle hippische ondernemers in Nederland en bevordert de samenwerking tussen de sporters, de fokkerijen en de ondernemers in de hippische sector. 

Nederlandse Rijpaarden en Rijpony’s Stamboek (NRPS)

Het NRPS bevordert de fokkerij in Nederland van Nederlandse Rijpaarden en Rijpony’s met Arabisch bloed en Anglo-Arabische Volbloedpaarden die sportprestaties kunnen leveren. Het NRPS is een landelijke, EU-erkende vereniging met ruim 5.000 leden. 

Arabische Volbloedpaarden Stamboek

De vereniging bewaakt, waarborgt en bevordert de fokkerij van raszuivere Arabische volbloedpaarden in Nederland, zoals bedoeld in de richtlijnen en bepalingen van de World Arabian Horse Organization (WAHO) en de European Conference of Arab Horse Organizations (ECAHO).