Uitslagen en verslag Friesch Paard KFPS kampioenschap 2018

Nat maar niet verregend!

Eén ding werd duidelijk tijdens de kletsnatte finale van het Alrako KFPS Dressuurkampioenschap: ruiters en amazones met Friese paarden behoren tot meest sportieve in de hippische wereld. Er werd niet gezeurd, maar aangepakt. Het regende, alle mooie rijjasjes en witte broeken waren doorweekt. Maar toen de organisatie voorstelde om de prijsuitreiking zonder paard op de overdekte tribune te houden, kozen de ruiters en amazones massaal voor een uitreiking te paard. In de regen. Het is dan ook een moment om in te lijsten: gehuldigd worden met de prachtige oranje kampioensdeken en sjerp in de Hollandse driekleur op je Friese paard. Voor de ruiters en het publiek pakte de verhuizing naar het hippisch centrum in Ermelo goed uit: de ruiters en amazones konden hun proeven rijden op zandbanen met een stevige bodem en de toeschouwers konden dit alles bekijken vanaf overdekte tribunes.

De klasse ZZ Licht werd gewonnen door Esther Liano met Pattaconk’s Hidde (Tsjalke 397). Na de uitstekend gereden proef in de ochtenduren, mocht Liano ’s middags een kür op muziek rijden. Esther Liano mag zich zo langzamerhand de Koningin van de kür op muziek met Friese paarden noemen. Als geen ander weet zij muziek te kiezen die perfect bij de beweging van haar paard past. Op de tweede plaats in deze klasse eindigde Bennie van Es met Jetse fan Hickaerd (Ulke 338). Deze combinatie bleek in het ochtendprogramma de hoogste score te hebben behaald in de klassen M tot en met ZZ licht, waarmee Bennie een mooie staatsiedeken voor Jetse won. In de klasse L2 ging Afke Weidenaar met Maile fan Klaeiterp (Stendert 447), een zoon van de bekende Centrale Keuringskampioene Wealtsje A. Model (Teeuwis 389), na de ’s ochtends verreden proef aan de leiding. Afke is met de talentvolle Maile één van de geselecteerde junioren in het Mei Grand Prix Nei Grand Prix project. ’s Middags begonnen de vier finalisten in de L2 echter weer met een schone lei. De imposante Kroonmerrie Veronique (Beart 411) liep met Monique van der Mei in het zadel een ijzersterke proef waarmee deze combinatie de overwinning in de L2 opeiste. Veronique bleek ook de beste merrie over de klasse B/L. Met deze prestatie won Monique drie privelessen van amazone Ingeborg Klooster. Afke Weidenaar kwam op de tweede plek en de als derde geplaatste Sijtske Seffinga ging ook met een extra prijs naar huis. Zij won als beste jeugdruiter onder de 25 jaar het Fryso zadel, beschikbaar gesteld door Tweespan Ruitersport.

Harmina Holwerda werd eerder dit jaar met de zesjarige hengst Mario fan Bokkum (Jasper 366), in eigendom van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, geselecteerd voor het Mei Grand Prix Nei Grand Prix-project. In Ermelo wonnen zij de klasse Z2, voor Sietske Brouwer met Izaak fan de Klaster (Tjalf 433) en Marrit Reusien met Jarn fan de Brinkhof (Wikke 404). Aan de zegereeks van Mees 487 (Tymon 456) lijkt maar geen einde te komen. Met zijn vaste amazone Leonie Evink haalde hij de titel binnen in de klasse Z1. ‘Ik heb beide proeven heel fijn gereden,’ zegt Leonie na afloop,’Mees was heel braaf en bij de les. In de training thuis zijn we druk met de wissels bezig, in voorbereiding op de Z2. In de finaleproef ’s middags sprong Mees in zijn enthousiasme een wissel waar het niet hoefde. Dat was onze enige fout, verder hebben we twee vlekkeloze proeven gereden. Ik was heel erg tevreden.’ De combinatie met de hoogste score in de subtop bestond uit Jeanet Dam en Gijsbert JD (Tsjalke 397). Marc Peter Spahn prolongeerde zijn titel in de Zware Tour met Elias 494 (Jorn 430) met Hennie Roffel en de beeldschone Walt 487 (Gjalt 426) op de tweede plek.

Nieuw dit jaar was de afdelingsdressuur met het kampioenschap voor viertallen. In de klassen L, M en Z waren voldoende aanmeldingen om er een waardig kampioenschap van te maken. Dat afdelingsdressuur volop leeft in de zuidelijke provincies, bleek uit het aantal teams uit dit deel van het land. De titel in de klasse M ging naar DSV West Brabant uit Zundert en in de klasse L naar LR Hipparion uit Boxmeer. Maar ook de noordelijke provincies lieten zich niet onbetuigd. Het viertal van de Esdalruiters uit Emmen won de klasse Z.

Voor de volledige uitslagen: zie PDF’s op de website van het dressuurkampioenschap. 

Tekst: Ageeth van der Lee
Foto: Ingrid Truijens
Bron: https://www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl/uitslagen-en-verslag-kampioenschap-2018/n 

Geplaatst op: