NRPS Hengstenselectietraject en samenstelling commissies

NRPS Hengstenselectietraject en samenstelling commissies

De jaarlijkse hengstenkeuring en hengstenshow van het NRPS staan binnenkort weer op het programma. Op vrijdag 15 februari zijn de eerste en tweede bezichtiging; de hengstenshow met presentatie van de nieuwe jaargang en optredens van een groot aantal eerder goedgekeurde hengsten is op zondag 10 maart. Het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo is de locatie van beide evenementen.

Het NRPS is het meest veelzijdige stamboek van Nederland, gericht op prestaties in zowel de sport als de fokkerij. Jaarlijks debuteren verschillende NRPS paarden en pony's in de hogere sportklassen op nationaal en internationaal niveau. De unieke samenstelling van paarden, pony's en Anglo-Arabische volbloeden maakt het NRPS succesvol en veelzijdig. Het NRPS is een transparant stamboek dat graag een nauwe band opbouwt en onderhoudt met de leden.

Al vele NRPS-paarden en pony’s hebben zich bewezen in de fokkerij en sport, zowel in springen als dressuur, eventing en andere disciplines. Ook weten veel van de jonge hengsten die bij het NRPS goedgekeurd zijn hun weg te vinden naar de topsport. Bekende goedgekeurde hengsten die in Nederland hun carrière in de fokkerij bij het NRPS begonnen, zijn onder andere Hickstead, Cantos, Coupe de Coeur, Harley VDL, Glasgow van ’t Merelsnest, Zento, Spielberg, Florencio, Netto, Rubiquil en Aaron.

De data op een rij:

Vrijdag 15 februari 2019 in Ermelo
Hengstenkeuring, 1ste en 2de bezichtiging
Ermelo

Zaterdag 2 maart 2019 in Oene
Na- en herkeuring
Oene

Zondag 10 maart 2019 in Ermelo
Hengstenshow: o.a. presentatie van de nieuw gekeurde hengsten
Ermelo

Adressen:

Nationaal Hippisch Centrum
De Beek 125
3852 PL Ermelo

Stal Alexandra van der Peijl
Horthoekerweg 27
8167 LV Oene

Samenstelling hengstenkeuringscommissies

Om nog beter aan te sluiten bij de eisen van de sport en wensen van onze leden, de merriehouders, zijn we verheugd dat de hengstenkeuringscommissie, bestaande uit de heren Gert Teunissen, Dick Groenewoud en Jan van Beek, gebruik kan maken van de expertise van twee adviseurs. Dit zijn dressuuramazone Joyce Lenaerts, ook vorig jaar adviseur dressuur, en Boudewijn Schepers, voormalig lid en voorzitter van de hengstenkeuringscommissie van het BWP, voor springen.

De herkeuringscommissie is in zijn geheel nieuw van samenstelling. De voorzitter is Alfons Koerhuis en de leden zijn Gerdia Doflsma en Tony Zwienenberg. Ook de herkeuringscommissie wordt versterkt door twee adviseurs: Jan-Willem Majoor, al vele jaren betrokken bij het NRPS, en Loewie Joppen, succesvol eigenaar van een internationale handelsstal.

Beide commissies worden op veterinair gebied wederom bijgestaan door paardendierenartsen Peter Stolk en Paul de Vries.

 

Hengstenkeuringscommissie:

Drs. G.D.Teunissen, Nijkerk (vz)

Dhr. D. Groenewoud, Rheden (lid)

Dhr. J. van Beek, Maasbree (lid)

Adviseurs:

Mevr. J.A.A.A. Lenaerts, Leende (dressuur)

Dhr. B. Schepers, België (springen)

Veterinair:

Dr. P.W.Th. Stolk, Leersum

 

Herkeuringscommissie:

Dr. Ir. A.N.M. Koerhuis, Gorssel (vz)

Mevr. G. Dolfsma, Kamperveen (lid)

Dhr. T. Zwienenberg, Markelo (lid)

Adviseurs:

Dhr. L. Joppen, Maasbree (springen)

Drs. J.W. Majoor, Nijkerk (NRPS/dressuur)

Veterinair:

Drs. P.J. de Vries, Heerde

 

Korte introductie van de commissieleden:

Gert Teunissen is fokkerijleider van het NRPS, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie en tevens jurylid voor de merriekeuringen. Gert is zelf ruiter en fokker en al sinds de oprichting in 1981 actief binnen het NRPS. Binnen het familiebedrijf dierenartsenpraktijk Teunissen is Gert de paardendierenarts.

Dick Groenewoud is sinds 2009 lid van de hengstenkeuringscommissie van het NRPS. Dick volgde de instructeursopleiding in Amersfoort en is op nationaal niveau in dressuur, springen en samengesteld uitgekomen. Hij runt samen met zijn dochter pension- en africhtingsstal Midden Heuven in Rheden.

Jan van Beek is sinds 2016 lid van de hengstenkeuringscommissie en jurylid van de merriekeuringen van het NRPS, en namens het NRPS afgevaardigde in de Bond van Hengstenhouders. Daarnaast is hij jurylid en lid van de hengstenkeuringscommissie voor het Nederlands Welsh pony en Cob stamboek. Jan is eigenaar van Stal Beekerheide in Maasbree. Stal Beekerheide is een ponyfokkerij-, pension-, en handelsstal. Jaarlijks worden er ongeveer vijf ponyveulens geboren.

Boudewijn Schepers maakte gedurende 18 jaar zeer succesvol deel uit van de hengstenjury van het Belgisch Warmbloed Paarden Stamboek (BWP), waarvan 10 jaar als voorzitter. In 2013 trad hij terug uit de hengstenjury, en is sindsdien actief binnen het BWP-stamboek met het opvolgen van de merrieprijskampen, als jurylid van BWP-keuringen en het begeleiden van juryleden.

Joyce Lenaerts is sinds vorig jaar adviseur dressuur van de hengstenkeuringscommissie. Joyce is samen met haar partner eigenaar van Stal De Beukenvallei, een fok-, opfok- en sportstal van dressuurpaarden. Joyce is zelf actief wedstrijdruiter tot en met Grand Prix en veelgevraagd amazone van jonge hengsten.

Peter Stolk is sinds vele jaren betrokken bij het NRPS, in bestuurlijk opzicht en als veterinair adviseur. Hij was meer dan 25 jaar verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Peter is dopingdierenarts voor de FEI en de KNHS.

Alfons Koerhuis is samen met zijn broer Jos al meer dan 30 jaar actief in de springpaardenfokkerij. Bij Field Horse Breeding worden jaarlijks tussen de 10 en 15 veulens geboren. Alfons studeerde in 1992 af aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen en promoveerde in 1996 aan de universiteit van Edinburgh te Schotland, met specialiteit in Dier Genetica. Hij is foktechnisch directeur bij Aviagen Group, een internationaal opererend geneticabedrijf voor pluimvee.

Gerdia Dolfsma is zelfstandig ondernemer. Op Stal Retto, een fok-, opfok- en africhtingsstal, leidt ze de jonge paarden op en brengt ze uit op wedstrijden. Gerdia heeft tot 1.40m gesprongen en de laatste jaren is ze ook in de dressuurbaan te vinden tot landelijk Z-niveau. Ze is ORUN gecertificeerd instructeur en KNHS gediplomeerd parcoursbouwer. De IBOP-recordscore staat sinds vorig jaar mede op naam van de fantastische merrie H-Lucky Retto, gefokt door Stal Retto van vader Pieter Dolfsma.

Tony Zwienenberg is vanaf zijn jeugd actief in de pony- en paardensport. Eerst als ruiter in springen en dressuur. Inmiddels als instructeur in de springsport en coach van zijn dochter in de landelijke en internationale sport. Tony is lid van het springforum van de KNHS met als aandachtsgebied jeugd. Daarnaast heeft hij een dealerbedrijf voor paardenvoer met het werkgebied in Oost-Nederland.

Loewie Joppen is eigenaar van Stal Joppen in Maasbree, een internationale handelsstal van getalenteerde springpaarden. Het bedrijf is in 1999 opgericht en door de jaren heen uitgegroeid tot een centrum waar jaarlijks ca. 35 paarden getraind en opgeleid worden tot topniveau. Voor Stal Joppen worden de paarden uitgebracht op wedstijd door Loewie en twee stalruiters.

Jan-Willem Majoor is reeds vele jaren betrokken bij het NRPS, als jurylid op merriekeuringen en als lid van de herkeuringscommissie. De familie Majoor heeft binnen de NRPS-ponyfokrichting mede het fundament gelegd voor de prestatiefokkerij doordat ze aan de basis hebben gestaan van de stempelhengst Kanshebber. Jan Willem is werkzaam in zijn eigen praktijk als paardendierenarts en gebitsverzorger paard.

Paul de Vries heeft door de jaren heen regelmatig opgetreden als veterinair adviseur voor het NRPS. Als voormalig praktiserend paardendierenarts heeft hij een schat aan ervaring. Paul is specialist paardenvoortplanting, actief als docent en hij schrijft artikelen en boeken en geeft lezingen over veterinaire onderwerpen op paardengebied. Tevens is Paul veterinair juridisch consultant. Hij is als dierenarts betrokken bij de paarden van het Bereden Ere Escorte van o.a. de Bereden Politie. Hij fokt jaarlijks een paar veulens met zijn fokmerries.

 

Geplaatst op: