Nk Dressuur 2020: Ogen gericht op Olympische Spelen Tokio

Aanstaand weekend (17 tot en met 20 september) is het buitenterrein van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het decor van het NK Dressuur 2020. Met een record deelname van 33 combinaties in de Grand Prix Special op zaterdag lijkt het NK een mooie opmaat naar de Olympische Spelen van Tokio 2021. De medailles worden op zondagmiddag verdeeld in de Kür op Muziek. Ook de jeugd, de Para-dressuurcombinaties en de besten van Nederland in de Lichte Tour strijden om de titels.

Record deelname in de Grand Prix Special

Edward Gal (Oosterbeek) verdedigt zijn titel in de zware tour met GLOCK’s Zonik N.O.P. Dit jaar zijn de ogen ook gericht op GLOCK’s Toto jr. waarmee Edward in juli in de Grand Prix debuteerde. Wellicht wordt de zoon van zijn oud-topper Totilas zijn troef voor de Olympische Spelen in Tokio. Het antwoord weten we waarschijnlijk zondagmiddag na de Kür op Muziek wanneer de medailles van het komende NK verdeeld worden.
Na het EK-teamzilver in Rotterdam vorig jaar leek de dressuurequipe van TeamNL klaar voor de Olympische Spelen. Nu deze een jaar zijn uitgesteld en er de afgelopen maanden mondjesmaat wedstrijden zijn verreden is het NK Dressuur een belangrijke wedstrijd met het oog op het komende seizoen en de Olympische Spelen over negen maanden in Japan.

Favorieten en outsiders
Gal’s partner en stalgenoot Hans Peter Minderhoud hoort zeker tot de favorieten voor een plek op het podium met zijn paarden GLOCK’s Dream Boy (vorig jaar zilver) en GLOCK’s Casper. Emmelie Scholtens (Gorinchem) en Anne Meulendijks (Heeze) lijken - gezien de resultaten van het afgelopen jaar - ook aanspraak te maken op een podiumplaats.
Gevaarlijke outsiders voor genoemd viertal zijn Adelinde Cornelissen (Nijkerk), die drie paarden heeft ingeschreven, Marlies van Baalen (Brakel) met haar paarden Ben Johnson en Go Legend en Diederik van Silfhout (Lunteren) met twee paarden. De Zeeuwse amazone Thamar Zweistra (Schore) brengt veel routine en ervaring mee met haar hengst Hexagon’s Double Dutch, waarmee ze al veel internationale successen boekte.

Wedstrijdformule
Het NK dressuur voor de zware tour begint zaterdagmiddag met de Grand Prix Special. De beste twaalf combinaties plaatsen zich voor de Kür op Muziek op zondagmiddag, waar de resultaten samen met die van de Special bepalen hoe de medailles verdeeld worden. De Grand Prix is zondagochtend de kleine finale van de titelstrijd.

Para-dressuur
Op vrijdagochtend is de Kür op Muziek de finale voor de combinaties in de Para-dressuur, die op donderdag hun eerste proef rijden. Met 19 combinaties op de startlijst is de animo voor de pupillen van bondscoach Joyce Heuitink groot. Net als voor haar collega Alex van Silfhout bij de senioren is het aanstaande kampioenschap voor Heuitink een belangrijke meetmoment naar het Paralympisch jaar.

Succesvolle EK’s
De Nederlandse dressuurjeugd boekte vorige maand grote successen op de Europees Kampioenschappen in Hongarije. In Ermelo zullen de Children, Junioren, de Young Riders en de deelnemers in de U25 met elkaar de strijd aangaan op het NK.
Voor de Lichte Tour en de klasse ZZ-Zwaar is het geen NK, maar een KNHS-kampioenschap waar vele talentvolle paarden voor het voetlicht komen.

Livestream
Voor zaterdag en zondag zijn de entreekaarten reeds uitverkocht. Een mogelijkheid om het NK Dressuur te volgen is via de livestream van het evenement. Het volledige vierdaagse programma wordt via Live-Sport.tv uitgezonden. Liefhebbers kunnen al vanaf €5,50 een online ticket kopen om het NK Dressuur te bekijken. Tevens is er een mogelijkheid om een online Passe-Partout te bestellen, waarmee je maar liefst 50% korting krijgt en vier dagen toegang hebt tot het NK Online.

Programma NK Dressuur, Ermelo
Donderdag 17 september 2020
Hoofdpiste
12.00 uur TopFit Horseshop Children 1e onderdeel
13:45 uur Plospan Young Riders 1e onderdeel
16:40 uur SeBo Interior & Equipage U25 1e onderdeel
18:30 uur Einde programma

Piste 2
13.00 uur Provincie Gelderland Para Dressuur 1e onderdeel
16:00 uur Hippisch Centrum Exloo Junioren 1e onderdeel
18:30 uur Einde programma

Vrijdag 18 september 2020
Hoofdpiste
08.30 uur Finale TopFit Horseshop Children 2e onderdeel
10.30 uur Finale Provincie Gelderland Para Dressuur Kür op muziek
13.30 uur Finale Hippisch Centrum Exloo Junioren Kür op muziek
14.45 uur Finale Plospan Young Riders Kür op muziek
16.30 uur Finale SeBo Interior & Equipage U25 Kür op muziek
18.00 uur Einde programma

Amaliahal
14.00 uur – 18.00 uur Seminar: Optimaal presteren zonder stress

Piste 2
08.45 uur Provincie Gelderland Para Dressuur kleine finale
10.15 uur Hippisch Centrum Exloo Junioren kleine finale
11.30 uur Plospan Young Riders kleine finale
13.00 uur Dressuur Magazine ZZ-Zwaar 1e onderdeel
18.00 uur Einde programma

Zaterdag 19 september 2020
Hoofdpiste
08.00 uur V2 Facility Lichte Tour 1e onderdeel
14.15 uur Roelofsen Horse Trucks Zware Tour Grand Prix Special
19.15 uur Einde programma

Piste 2
08.00 uur Dressuur Magazine ZZ-Zwaar kleine finale
12.15 uur Höveler Benelux Bixie Dressuur

Zondag 20 september 2020
Hoofdpiste
08.00 uur Roelofsen Horse Trucks Zware tour Grand Prix
11.00 uur Finale Dressuur Magazine ZZ-Zwaar Kür op muziek
13.00 uur Finale V2 Facility Lichte Tour Kür op muziek
15.30 uur Finale Roelofsen Horse Trucks Zware Tour Kür op muziek
18.00 uur Einde programma

Piste 2
08.00 uur V2 Facility Lichte Tour kleine finale

Wijzigingen voorbehouden

Klik hier voor de website van het NK-Dressuur

Geplaatst op: