Goud en brons op WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo

Hans Peter Minderhoud en My Toto wonnen goud op het WK voor zesjarige dressuurpaarden in Ermelo. Een mooie overwinning voor Minderhoud en de zoon van Glock’s Toto jr. Kirsten Brouwer en Lightning Star wonnen brons bij de zevenjarigen, dat deden ze twee jaar geleden in Verden ook al bij de vijfjarigen.

Na drie dagen constant presteren hebben My Toto (Glock’s Toto Jr. x Voice) en Hans Peter Minderhoud vandaag het wereldkampioenschap voor zesjarigen op hun naam weten te zetten tijdens de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. De KWPN-ruin behaalde een score van 88,60% en bleef daarmee Vitalos (Vitalis x De Niro) en Leonie Ruchter nipt voor. De bronzen medaille was voor Zuperman OLD (Galleria’s Vincent Maranello x Destano) en Beatrice Hoffrogge dankzij hun score van 87,2%.

Na de kwalificatie op vrijdag stond de zwarte krachtpatser, in gedeeld eigendom van Aat en Lida Both en Miga Horses, nog op een zeventiende plek maar dankzij de winst in de kleine finale mocht de Nederlandse combinatie zich vandaag nogmaals presenteren. En hoe. Als eersten gestart en met een 9,5 voor zijn galop en een 9,0 voor aanleg wist My Toto jury én publiek te overtuigen van zijn kwaliteiten. Juryvoorzitter Adriaan Hamoen was erg enthousiast over wat hij in de baan zag. “My Toto liet vandaag de meest complete test zien, hij was voorwaarts, blij en heeft een uitzonderlijk sterke galop.”

Lang wachten
Hans Peter Minderhoud heeft altijd geloofd in het talent van zijn WK-debutant: “Naar mijn mening heeft de jury My Toto een beetje over het hoofd gezien in de kwalificatie, hij liep namelijk toen al een hele fijne test. Maar goed, toen wonnen we de kleine finale en vandaag gaf hij eigenlijk een nog beter gevoel. Het is een heel slim paard wat eigenlijk helemaal niet heeft gereageerd op alle prikkels om hem heen.” En toen begon het lange wachten voor de Nederlandse ruiter die met GLock’s Massimo nog een troef had in deze finale. “Na de test met My Toto was ik blij dat we waarschijnlijk een top tien notering hadden. Na Massimo hadden we al een top vijf notering en daarna ben ik in de stal blijven wachten tot de einduitslag. Maar hij heeft deze medaille zo verdiend, want hij heeft echt geweldig zijn best gedaan.” Met Massimo eindigde Minderhoud op plaats 15.

Ook fokker en mede-eigenaar Aat Both had een spannende middag achter de rug. “Na jaren voorzitterschap van het WK in Ermelo zit ik nu rustig op de tribune en dan gebeurt er dit. Dit geeft nóg meer zenuwen. Het was zo spannend. Als eerste starter is het afwachten.”

Dinja van Liere reed de KWPN-dekhengst Mauro Turfhorst (Zonik x Negro) naar de vierde plaats bij de zesjarigen.

Brons voor Kirsten Brouwer en Lightning Star
Ook bronzen merrie Lightning Star had al eens eerder een medaille in ontvangst mogen nemen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Twee jaar geleden in Verden won de KWPN-merrie ook al brons samen met haar amazone Kirsten Brouwer. "Ik had echt een fijn gevoel dit WK, Lightning Star is heel betrouwbaar in haar wissels ondanks haar jonge leeftijd en ze wil altijd voor me werken’, aldus de stralende amazone. ‘Ik probeer altijd een goede vertrouwensband op te bouwen met mijn paarden, zodat ze blij zijn en het voor me willen doen. De proef is ondertussen best wel technisch maar dat deert haar niet. Ze krijgt nu lekker even vakantie en daarna gaan we eens wat wedstrijden in de Lichte Tour rijden."

Charmante dame
De jury, onder leiding van Henning Lehrmann, bevestigde het gevoel van Kirsten met hoge cijfers en fijn commentaar. "Lightning Star is een echte dame, ontzettend charmant en duidelijk goed getraind. Ze heeft een hele sterke en verende draf en een zuivere stap. Het contact met de amazone was constant maar zacht."De merrie, in eigendom van R&R Sporthorses en Stal Brouwer en gefokt door T. Wilaras, kreeg viermaal een 9 of hoger op haar protocol met tweemaal een 9,2 op gehoorzaamheid en aanleg.

Hans Peter Minderhoud en Las Vegas (Ferdeaux x Wynton) eindigden in de finale op plaats 9.

Klik hier voor alle uitslagen van het WK Jonge Dressuurpaarden

Foto’s: Dirk Caremans (www.hippofoto.be)

Bron: Persbericht Press Ermelo Young Horses, bew. KNHS

Geplaatst op: