Marion Schreuder en RS2 openen jaarprogramma

Leerzame demonstraties en clinics voor een breed publiek. Dat is de insteek van de KNHS College Tours. Ook in 2024 worden deze door het jaar heen op het Nationaal Hippisch Centrum georganiseerd, met telkens weer een ander programma. Op het moment van schrijven zijn de eerste vier College Tours bekend. Marion Schreuders en de amazones van RS2 Dressage openen in januari het bal.

Bestel hier je tickets!

"We willen laten zien hoe we een paard opleiden en welke kwaliteiten een paard moet hebben om in staat te zijn het gevraagde op een plezierige manier uit te kunnen voeren. Dit alles draagt bij aan het welzijn van een paard in de opleiding”, benadrukt Marion Schreuder als we haar benaderen om de insteek van de eerste College Tour toe te lichten. Op vrijdag 19 januari verzorgt het team van RS2 Dressage een avond vol educatie en openheid, waarin de gehele opleiding van het paard aan bod komt. Hier komt volgens Schreuder veel meer bij kijken dan alleen het doorlopen van de klassen, want: “ook het exterieur van een paard, het karakter, de houding en zit van de ruiter zijn van invloed op de manier waarop wij trainen.” Samen met amazones Marieke van der Putten, Marijn van Dijk en Muis Schreuder zal de weg van fokkerij tot topsport worden doorlopen. In dit gehele traject staat RS2 Dressage voor ‘Respectful Standing To Dressage’ en dat wil het team die avond laten zien en toelichten. “We hebben een handleiding voor het opleiden van een paard: het scala van de opleiding. Aan de hand daarvan trainen wij onze paarden en tijdens de avond zullen we meerdere fokproducten van RS2 Dressage in de baan zien.”, aldus de geroutineerde instructeur.


Problemen en oplossingen

De avond start met het jonge paard in opleiding. “Hierbij laten wij zien wat we willen in de opleiding van een paard én hoe we dit doen. Moeilijkheden in de opleiding bespreken we en lichten we toe: welke hulpen geef je en wat doe je wanneer het niet lukt?” 

Daarna komen er twee Z-paarden in de baan, met verschillende exterieurs én karakters en daardoor een aangepaste trainingsaanpak. “Het is belangrijk om te leren zien wat verschil in exterieur, karakter en kwaliteit kan doen. Educatie en openheid over onze training en eigen paarden staan voorop.”

De weg naar de Grand Prix

Ook de hogere klassen, Lichte Tour en Grand Prix komen aan bod. “We laten zien hoe de gevraagde oefeningen per niveau een aanvulling zijn op onze training. Marieke van der Putten sluit de avond af in het zadel van haar Grand Prix-paard Zum Glück RS2. Marion: “Het Grand Prix- niveau waarin het paard in optimale verzameling komt, is het resultaat van het doorlopen van het scala. Wanneer dit in harmonie ontwikkeld wordt, is dat voor ons het ultieme doel van het samenspel van amazone en paard.” Uiteraard is er tijdens de avond de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

 

Tekst Bettine van Harselaar, Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst

Geplaatst op: