Volop aandacht voor rijstijl tijdens KNHS College Tour Eventing

‘Een leerzame avond vol interactie waarbij alle facetten van de eventingsport aan bod kwamen onder leiding van Olympisch eventing ruiter Alice Naber-Lozeman.’ Dat is kort samengevat hoe de KNHS college Tour Eventing werd beleefd.

Het publiek, dat zowel uit fanatieke wedstrijdruiters als ook uit instructeurs en stijljuryleden bestond, stelde veel interessante vragen. Helaas was ponybondscoach Mans Buurman wegens ziekte verhinderd om te komen. Maar Alice Naber-Lozeman en Gert Naber wisten er samen een leuke en vooral ook zeer leerzame avond van te maken waar veel ruimte was voor het beantwoorden van vragen. Onder andere het nieuwe rijstijlbeoordelingsformulier was onderwerp van discussie. Op dit vernieuwde formulier geeft de stijljury geen cijfer meer per onderdeel, maar wordt er voor ieder onderwerp aangekruist in hoeverre de ruiter aan het ideaal beeld voldoet. Het doel van dit vernieuwde formulier? De ruiter beter van feedback kunnen voorzien met een duidelijke onderbouwing van de beoordeling. Het publiek leek enthousiast en lag in de beoordeling van de groep ruiters die in de baan reed op één lijn. Het formulier is nog in ontwikkeling en natuurlijk is er nog een bijscholing voor rijstijljuryleden voordat het nieuwe eventingseizoen begint.

Beoordeling rijstijl
Stefanie Alexander, Astrid Baxter en Elke van Renssen, drie B/L ruiters van de Alice Eventingschool, reden om beurten een parcours met crosshindernis waarna het publiek aan mocht geven hoe zij de rijstijl van de verschillende ruiters zouden beoordelen. Een goede houding en balans zijn volgens Alice de belangrijkste aspecten voor een eventingruiter. Immers is ons hoofddoel om ‘boven te blijven en de finish te halen’. Wanneer je als ruiter goed meezit en je paard niet stoort dan is het geen probleem dat je niet op iedere hindernis de juiste afstand rijdt.

 

In de tweede groep reden Lisa  en Loïs Joosse mee. Twee jeugdruiters die beiden al op internationaal niveau hebben geacteerd. Het publiek was het unaniem eens dat het duidelijk te zien was dat deze meiden al meer ervaring hadden. Vooral in hun balans was dit duidelijk terug te zien. Zodoende werd er direct wat meer uitdaging opgezocht. Alice liet het publiek zien hoe je met eenvoudige hindernissen je paard goed kunt voorbereiden op een eventingparcours. De stijlsprong die in de bak stond werd bijgedraaid waardoor Lisa en Loïs schuin hier overheen moesten. Op de brede heg kregen de meiden een opdracht mee: ze moesten helemaal in de rechter of helemaal in de linkerhoek springen. Dit ter voorbereiden op de puntjes die later in het parcours werden meegenomen. ‘Wanneer je een paard voor het eerst een puntje laat springen is het goed om deze punt even aan te lijnen met een hindernisbalk’ vertelt Gert. Dit omdat je een paard van begin af aan vertrouwen wilt geven op de hindernis en ze wilt leren eroverheen te gaan. Vertrouwen is een belangrijk sleutelwoord voor de opleiding van een eventingpaard. Volgens Alice is het voor een eventingruiter met name belangrijk om voldoende tempo te rijden, hoe meer je op een afstand gaat mikken hoe moeilijker het wordt.

Balans en controle
Vervolgens mocht Laura Hogeveen met haar 4* paard Quibus laten zien hoe een eventingpaard voor het hogere werk wordt getraind. Quibus, die voor het eerst na zijn winterstop weer crosshindernissen zag, beviel dit wel. Fris en fanatiek trok hij op iedere hindernis af. Ondanks dat liet Laura zien dat ze perfecte controle had over haar paard. Of ze nou dicht of groot bij een hindernis kwam ten alle tijden zat ze in balans en was haar teen voor haar knie. Een van de voorwaarden volgens Alice om boven de sprong de juiste balans te kunnen vinden. Het trainen voor dit niveau wil niet zeggen dat de hindernissen hoog moeten zijn die je in de training springt, het is met name belangrijk dat je moeilijke lijntjes en combinatiehindernissen oefent. En dat laatste is voor Laura en Quibus geen probleem, zo lieten zij keurig zien dat ze vanaf een dakje op twee galopsprongen naar een brede tafel in een gebroken lijn op drie galopsprongen naar een smalletje konden rijden. Dit alles met veel controle, voldoende tempo en weinig hulpen. Voor het publiek een genot om naar te kijken!

Van springpaard naar eventingpaard
Na een korte pauze was ook Alice te paard geklommen. Zij zat in het zadel van de 7 jarige Harm die zij sinds een half jaar op stal heeft. Harm was als springpaard opgeleid en had nog weinig kaas gegeten van eventinghindernissen. ‘Het eerste wat hij moest leren, om een goed eventingpaard te worden, was op eigen benen te lopen’ zegt Alice terwijl ze met een lang teugeltje en zonder handen door de bak heen draaft. ‘Het is namelijk belangrijk dat ze zichzelf kunnen redden op de sprong en met de ruiter mee durven te gaan wanneer deze op een eerste afstand rijdt’. Nadat Alice op verzoek van Gert heeft uitgelegd wat zij bedoelt met het rijden van een eerste of een tweede afstand daagt Gert Alice uit om het voor te doen. Deze uitdaging gaat Alice natuurlijk graag aan. In een mooi hoog tempo rijdt Alice eenvoudig op de brede tafel aan, waarbij ze een mooie voorwaartse afzet en sprong hebben. Vervolgens rijdt Alice nogmaals richting de brede tafel, ditmaal vangt ze Harm iets meer op in de lijn ernaar toe en blijft ze wachten tot ze een wat dichtere afstand heeft. ‘En zo doe je dat’. 

 

Laura zat ondertussen op haar 7 jarige schimmel. Ook dit was oorspronkelijk een paard dat voor de springsport is opgeleid. Als eerste stelde Laura haar paard voor als een springpaard waarbij ze een mooie gesloten en krachtige galop had en het paard dicht naar de hindernis liet lopen zodat hij krachtig van de grond af kon springen. Toen Gert haart vervolgens vroeg of zij met dit paard in de eventingwedstrijden de tijd wel kon halen wilde Laura maar al te graag laten zien hoe makkelijk ze haar paard in de galop kon laten schakelen naar een grote voorwaartse galopsprong. Toen zij vanuit deze galop enkele eventinghindernissen sprong was duidelijk het verschil te zien; het paard veranderde nu ook in zijn wijze van springen. Hij nam de hindernis vanuit een ruimere afzet en sprong mooi voorwaarts eroverheen. En hiermee heeft Laura heel mooi de essentie van de eventingsport laten zien: het snel kunnen schakelen tussen de wijze van rijden in de verschillende onderdelen.

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour'. Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De op 13 januari staat er weer een nieuwe KNHS College Tour gepland: RuiterFit met Karin Oomen waar je niet alleen jezelf, maar ook je paard van profiteert! Er is slechts plaats voor 50 personen tijdens deze College Tour om je goed te kunnen helpen. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt als je het jaar goed wilt beginnen. 

Fan van eventing?
Bezoek dan ook het KNHS Trainersseminar Eventing! Zondag 19 januari is het KNHS Trainersseminar Eventing. ‘s Werelds succesvolste eventingtrainer, Olympisch dressuur- en eventingruiter en oud-trainer van het Britse én het Duitse eventingteam, Chris Bartle reist af naar Ermelo om aan de slag te gaan met een aantal talentvolle eventingruiters. Chris Bartle heeft een Britse achtergrond, daarom zal een groot deel van deze dag de uitleg in het Engels zijn. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven door Nederlandse top-eventingruiters in het Nederlands. Meer info en tickets vind je hier: www.knhs.nl/trainersseminar.

Geplaatst op: