College Tour Bastiaan de Recht: Werken vanaf de grond, is als rijden naast je paard

College Tour Bastiaan de Recht: Werken vanaf de grond, is als rijden naast je paard

Elk stoeltje in de Prinses Amalia-hal was aflopen vrijdagavond bezet tijdens de KNHS College Tour “Dressuur op gelijke voet”. Deze College Tour werd gegeven door Grand Prix-ruiter én specialist in werken aan de hand en lange teugel, Bastiaan de Recht. In Ermelo liet hij zien hoe je vanaf de grond je paard dressuurmatig kunt verbeteren en zelfs piaffe en passage aanleert.

Bastiaan begint enthousiast: “Bij het werken aan de hand loop je naast bij je paard. Dit betekent dat het qua hulpgeving en positie anders is dan het longeren. Eigenlijk lijkt het meer op het rijden zelf, maar dan naast je paard. Je kunt het werken aan de hand, maar ook aan de lange teugel, niet alleen gebruiken om je paard te verbeteren, waar je tijdens het rijden profijt van hebt. Vaak wordt het ook ingezet tijdens revalidatie of bij gedragsproblemen. Het mooie is dat het paard onbelast werkt en je het complete paard kan zien. Daarnaast verbeter je de band met hem.” 

Trotse paarden
Met simpele oefeningen lieten dochter Yindi met haar 33-jarige pony Rosa en Romy Veldman met haar KWPN-er Flo zien hoe je begint met werken aan de hand en je uiteindelijk ook  schouderbinnenwaarts en wijken kunt. Vanuit het publiek werden er veel vragen gesteld via de WhatsApp. Bijvoorbeeld: Wat doe je als je paard te snel stapt, niet vooruit wil of tegen je aan duwt? Bastiaan had op elke vraag een duidelijk en praktisch antwoord. Bastiaan vertelde ook hoe je de Spaanse pas aanleert: “Veel paarden vinden dit zelf ook leuk om te doen. Ze lijken heel trots om het te laten zien.” Vervolgens liet Jessica de Mooij met haar PRE Califa zien hoe je het uitbouwt naar het werken aan de lange teugel, waarbij je op afstand achter het paard loopt.

 

Spanning voorkomen

Met zijn eigen paarden Trakhener Connamore en PRE Justy liet Bastiaan zien dat je ook aan de lange teugel changementen en sprongen boven de grond kunt maken. Met Justy liet hij het werken aan de lange teugel Weense stijl zien, waarbij je direct achter de achterhand van het paard loopt. “Je kunt zelfs met jouw passen in de voetsporen van het paard stappen. Justy kan nogal snel gespannen worden in het piaffe en passage werk. Daarom laat ik hem na een paar passen weer halthouden en hierin halsstrekken, zodat hij weer ontspant. Want naast de aanspanning is de ontspanning ook heel belangrijk om spanning te voorkomen.” Justy liet een hele fraaie ontspannen piaffe-passage tour zien.

Aanleren piaffe simpel
Maar hoe begin je nou met het aanleren van piaffe en passage onder het zadel? Dat liet Bastiaan zien samen met Wesley Mulder en zijn KWPN-er Follow me waarmee de springruiter op Lichte Tour-dressuurniveau rijdt. Na een paar simpele oefeningen werden de eerste piaffepasjes al getoond en dat terwijl Bastiaan de combinatie pas voor het eerst zag. Als afsluiting liet Bastiaan samen met zijn leerlinge Danielle Kok zien hoe zij de Friese hengst Bokke door middel van het werken aan de hand geweldig mooi hebben leren piafferen en passageren. 

KNHS Theorie Tour met Roos Dyson
Op donderdagavond 4 juli vertelt Roos Dyson, houding en zit expert, jullie alles over de kunst van het zitten. Ieder paard verdient een ruiter met een goede zit. Door goed te zitten kun je op de juiste manier, zonder ruis, inwerken op je paard. Word bewust van de invloed van je zit.

Bekijk KNHS Theorie Tour

Geplaatst op: