Mooie strijd in kampioenschap springen klasse B pony's

De eerste kampioene van het springen is Emma Heijligers met haar Manjara. De achtjarige amazone won het B-springen voor categorie A/B pony’s om de Hartog Lucerne prijs. In het KNHS Indoorkampioenschap B-springen voor cat. C-pony’s is Sanne de Haan met haar Stardust kampioen geworden. De amazone bleef in de Harry’s Horse prijs Jop Keunen en Dewi Olthof net voor. Met twee keurige ritten is Mila Kuijpers de KNHS Indoorkampioene B-springen voor categorie D/E pony’s geworden. Zilver ging naar Dion Koopmans met Billy Jean, brons naar Ellis Brinkman met Garcia.

De rijstijlbeoordeling bij het B-springen voor de pony´s werd gedaan door KNHS bondscoach van de pony´s Edwin Hoogenraat en instructeur Arjen Vos. Hoogenraat vertelt waar de jury oplet bij het beoordelen van het B-springen. “Wat belangrijk is, is dat de ruiters met zo veel mogelijk ritme en controle over hun pony door het parcours rijden en daarbij een correcte houding en zit hebben. Het zijn natuurlijk jonge kinderen, dus we gaan er niet van uit dat alles al lukt, maar het is wel belangrijk dat ze er bewust mee bezig zijn. Je ziet op de gebied al veel verschil tussen de ruiters, we hebben een paar hele goede combinaties gezien. Het is natuurlijk het aller belangrijkste dat kinderen het met plezier doen, maar dit is een prachtige rubriek om kinderen te motiveren een goede rijstijl te ontwikkelen.“

Klasse B cat. A/B: Emma Heijligers eerste KNHS springkampioene van 2017
In het kampioenschap B-springen voor de kleinste pony’s kwamen 12 combinaties aan de start. Elf daarvan mochten terug komen voor de barrage. De hoogste stijlpunten in beide omlopen gingen naar Emma Heijligers. De punten werden gegeven door KNHS bondscoach van de pony’s Edwin Hoogenraat en instructeur Arjen Vos. De juryleden gaven na het basisparcoursparcours een korte toelichting en tips voor de ruiters hoe het nog beter kan. De kampioene kreeg daarbij allemaal negens van de juryleden.
Emma is super trots op haar 18-jarige pony Manjara, “hij is echt heel lief en kan heel goed springen.” Achter Emma won Emily weber met Champion de zilveren medaille en het brons ging naar Floor Tissingh.
Parcoursbouwer Sjack Meuleman is blij met de verrichtingen van de ponycombinaties. “Ik vind het vooral belangrijk dat ze allemaal plezier hebben en met een goed gevoel naar huis gaan. In de barrage hadden we de hindernissen wat hoger gemaakt, en toen kwamen er wat fouten, maar ze hebben het heel goed gedaan.”

Sanne de Haan met Stardust KNHS kampioen B-springen cat. C
De 10-jarige Sanne kreeg van de jury een totaal van 76.5 stijlpunten voor haar rijden. Sanne vertelt enthousiast; “Mijn pony is 21, maar voelt nog heel jong hoor. Ik heb hem nu vanaf september en voor die tijd sprong hij in het M. Ik wil eerst heel graag nog een paar jaar ponyrijden en dan later echt bij de paarden.”
Achter Sanne won Job Olthof de zilveren medaille. Job kreeg een gelijk aantal stijlpunten als de kampioene, maar kreeg in de eerste manche net iets minder punten waardoor hij genoegen moest nemen met zilver. Brons ging naar Dewi Olthof met Esprit die 73.5 stijlpunt kreeg. Menke Braspenning met Pablo R kregen van de jury 85.5 punten voor de rijstijl. Dat was met afstand de hoogste score, maar ze kregen helaas één springfout waardoor ze genoegen moesten nemen met de vijfde plaats.

Mila Kuijpers KNHS Indoorkampioene B-springen cat. D/E
Met twee keurige ritten is Mila Kuijpers de KNHS Indoorkampioene B-springen voor Categorie D/E pony’s geworden. Zilver ging naar Dion Koopmans met Billy Jean, brons naar Ellis Brinkman met Garcia.
Mila Kuijpers moest als eerste van start in het B-springkampioenschap voor de D/E pony’s. Dat deerde de amazone duidelijk niet, overtuigend reed ze rond en werd beloond met 84.5 stijlpunten. Mila heeft haar 16-jarige Joly’s Ulana sinds augustus vorig jaar en is super blij met hem. “Hij doet alles geweldig en is gewoon heel leuk. Nu ga ik met hem in het L-rijden.” De dochter van springruiter en instructeur Leon Kuijpers is een sportieve dame. “Ik zit ook op voetbal, morgen heb ik nog een wedstrijd. Dat vind ik ook super leuk, maar ponyrijden is nog leuker”, lacht Mila.
Uiteindelijke winnaar van het zilver Dion Koopmans kreeg in het basisparcours nog 85 punten voor rijstijl, maar zakte in de barrage iets terug. Ellis Brinkman won met Garcia met 82 punten zilver.
Jurylid Edwin Hoogenraat is zeer te spreken over de combinaties die deelnamen. “De kwaliteit bij de D/E pony´s was heel hoog, daar hoeven we ons zeker niet voor te schamen”, lacht Hoogenraat.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap B-springen cat. A/B
1. Emma Heijligers (Asten) – Manjara, 0/0 - 90 stijlpunten
2. Emily Weber (Montfort) – Champion, 0/0 – 85,5 stijlpunten
3. Floor Tissingh (IJhorst) – Henshof Wesly, 0/0 – 83,5 stijlpunten

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap B-springen cat. C
1. Sanne de Haan (Rouveen) – Stardust, 0/0 – 76.5 stijlpunten
2. Jop Keunen (Linne) – Altivo, 0/0 – 76.5 stijlpunten
3. Dewi Olthof (Neede) – Esprit, 0/0 – 73.5 stijlpunten

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap B-springen cat. D/E
1. Mila Kuypers (Breda) - Joly's Ulana, 0/0 - 84.5 stijlpunten
2. Dion Koopmans (Elim) - Billy Jean, 0/0 - 82.5 stijlpunten
3. Ellis Brinkman (Staphorst) - Garcia, 0/0 - 82.0 stijlpunten

Complete uitslagen

Geplaatst op: