Twaalf Indoor springkampioenen zorgen voor mooie sport

Meelevend publiek, spannende barrages, jong talent en mooie sport. Dat is een samenvatting van de KNHS Indoorkampioenschappen springen voor ponyruiters. Twaalf kampioenen kunnen worden bijgeschreven in de boeken.

Outsider Enola Mulder sterk naar ZZ-DE kampioenschap

“Ik ben nu heel blij. Vorig jaar op de Hippiade lukte het net niet. Daar baalde ik enorm van. Nu is het gewoon top. Dit is alles wat ik nog wilde en nu is het goed.” Enola Mulder won als outsider met een sterk gereden wedstrijd en fantastische barrage het kampioenschap in de koningsklasse ZZ, DE en liet internationals Elize van der Mheen en Pam Nieuwenhuis achter zich.

De jonge Liesje Vrolijk beet het spits af in de vierkoppige barrage in het ZZ/DE. Met routinier Starbucks kwam Liesje over de finish met vier strafpunten in 43.66. Daar dook Elize van der Mheen met Gregory (41.18 seconden) onder en deed dat bovendien foutloos. Maar de leiding hield de ervaren Elize niet lang vast. Enola Mulder wendde nog korter, was nog sneller op de lange stukken en haar voorzichtige pony Granouche sprong heel effectief en razendsnel. De tijd van 35.59 stond en Pam Nieuwenhuis, vorig jaar kampioene in het Z, deed een zeer goede aanval met Seraja. Halverwege haar rit viel een balk en waren de kansen op goud bekeken. Brons was het resultaat in de tijd van 39.31 seconden.

“Het was goed”, lacht Enola Mulder met de gouden medaille over haar blauwe rijjas en de sjerp om de hals van Granouche. “Ik weet dat als ze drie keer foutloos is we kunnen winnen, maar dit had ik niet verwacht. Ik ben nu 16. Het houdt op. Granouche is te koop. Vorig jaar was ik tweede in het Z op de Hippiade. Daar baalde ik enorm van. Toen lukte het net niet. Nu is het gewoon top. Dit is alles wat ik nog wilde en nu is het goed. Ik ben nu heel blij. Meer kan ik ook niet. Ik ben 16 en mag internationaal niet starten, dus meer zit er niet in. Nu hopen dat Granouche een goede ruiter vindt die met hem naar het EK kan, want dat kan hij gewoon. Ik heb in Lichtenvoorde een keer internationaal gereden en toen wonnen we de eerste dag gelijk het 1.30m.” Granouche is acht jaar en daarmee nog jong. “Ik kocht Granouche toen ze in de stop zat. Ze ging heel hard, stopte en deed niets meer. Dat is nu twee jaar geleden. Ik heb haar zelf naar dit niveau gereden. Ik had met twee pony’s eerder al succes, maar nog niet zoveel als met Granouche. Ik rijd al bij de paarden al in het M en heb nog twee jonge paarden. Verder blijft er niet veel tijd over”, besluit Enola.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen ZZ, categorie DE, Luzac Prijs

1. Enola Mulder (Enschede), Granouche (v.onb), 0 – 0, 36.59 sec

2. Elize van de Mheen (Hoevelaken), Gregory (v.onb), 0 – 0, 41.18 sec

3. Pam Nieuwenhuis (Groessen), Seraja (v.Kantje’s Ronaldo), 0 - 4, 39.31 sec

 

Gerrit Veenstra wint met Marktplaats-pony Funky

“Ik kocht haar zelf ongezien op Marktplaats. Ze stond er nog maar tien minuten op”, vertelt Gerrit Veenstra trots, nadat hij met zijn zevenjarige Funky met gemak de titel in de klasse Z, categorie DE won. “Ze verdiende het om te winnen. Funky is heel goed, een toppony. Ze maakt zelden een fout.”

Na acht foutloze combinaties in de eerste manche wisten maar drie de barrage te bereiken van de klasse Z, DE. Daarin maakte Jany Karremans met Lasio twee springfouten en werd Britt ter Harmsel verrast door twee weigeringen van haar pony. Daarmee lag de weg open voor Gerrit Veenstra – in 2015 al kampioen met Quick Star – en zijn vos Funky. Gerrit nam het sportief op en trakteerde het enthousiaste publiek op een scherp gereden foutloze barrage. Zijn cap ging na de finishlijn fanatiek en blij de lucht in. “Funky is zeven jaar”, vertelt Gerrit over zijn pony. “Ze is paard gefokt, een jonge Calvino Z. Ik heb haar zelf opgeleid. Ik rijd haar nu twee jaar. Daarvoor kende ze nog niets. Ze kwam groen uit de wei. Ze stond tien minuten op Marktplaats en toen heb ik haar zelf ongezien gekocht.”

“Funky, ze heette eerste Calvina, is altijd al een winnaarspony Als je de resultaten nakijkt, is haar slechtste resultaat denk ik een balkje. Ze loopt bijna altijd nul. Ze is op dit moment wel mijn beste pony. Quick Star was ook goed met een hele grote galop, maar ik denk dat Funky nog meer in zich heeft. Ze heeft al internationaal lichte tour gestart. Ik heb vorig jaar onze eerste internationale proef in Valkenswaard gewonnen. Het is nog niet zeker, maar dit gaat misschien mijn laatste jaar bij de pony’s worden. Nu ga ik ZZ met haar starten en ga proberen om internationaal in de zware tour te rijden. Ik denk dat ze er alles voor in zich heeft.” Over de vraag naar zijn winnende barrage: “Het was eigenlijk al beslist, maar ik moest het nog wel even doen. Ik wilde niet te langzaam zijn, want met acht strafpunten was ik dan nog tweede geweest.” Het Friese talent heeft zijn eerste wedstrijden bij de paarden ook al gereden. “Ik train bij Nick van den Broek. Bij de paarden krijg ik nu ook een keer per maand les van Hester Klompmaker. Dat doe ik met één paard bij het talentenplan Nei Grand Prix, mei Grand Prix. Nick heeft me voorafgaand aan dit kampioenschap nog heel goed geholpen.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen Z, categorie DE, Hartog Lucerne Prijs

1. Gerrit Veenstra (Drachterstercompagnie), Funky (v.Calvino), 0 – 0, 40.39 sec

2. Jany Karremans (Oud Gastel), Lasio (v.Nalet), 0 – 8, 43.83 sec

3. Britt ter Harmsel (Enter), Enterbrook’s Fury (v.Sulaatik’s Fireball), 0 – uitsl

 

Saskia Brinkman weer kampioen, nu in het Z-C

Vorig jaar veroverden Saskia Brinkman en Hentel de titel in het springen klasse M, categorie C. Vandaag was de combinatie de beste in de barrage van de klasse Z, categorie C. Kimberly van der Sanden eindigde met Yellow Surprise als tweede, Hilde Veenstra en Kentucky werden derde.

“Hentel sprong gewoon heel goed vandaag. Ik wilde een foutloze rit rijden en een beetje op de tijd letten”, verklapt winnares Saskia Brinkman haar strategie verlegen. De amazone uit Staphorst krijgt les van Jessica Dozeman en Wim Pomp. “Mijn vader helpt me thuis ook. Mijn pony is nu 9 jaar oud. Ik rijd hem 2,5 jaar. Thuis heb ik al een D-pony om verder mee te gaan. Daar rijdt mijn zus ook op.” Drie combinaties reden de barrage over het parcours van Jack Meuleman. Kimberly van der Sanden beet het spits af met Yellow Surprise en reed een vlotte foutloze rit. Hilde Veenstra was sneller, maar moest dat met een springfout van haar pony Kentucky bekopen. Saskia Brinkman maakte het daarna keurig af en won in een mooie tijd van 31.47 seconden.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen Z, categorie C, Pavo Prijs

1. Saskia Brinkman (Staphorst), Hentel (v. Dexter Leam Pondi), 0 – 0, 31.47 sec

2. Kimberly van der Sanden (Oijen), Yellow Surprise (v.onb), 0 – 0, 34.66 sec

3. Hilde Veenstra (Drachtstercompagnie), Kentucky (v.onb), 0 – 4, 32.50 sec

 

‘Toppony’ Tomboy raast naar top-positie

“Ik denk omdat we zo ervaren zijn samen”, verklaart Eline Slager de titel in de klasse M, DE. “Tomboy is een toppony. We hebben al zo veel gewonnen samen.” Hoewel Tomboy al 18 jaar is en misschien wel de kleinste in de barrage, was hij bijna vijf seconden sneller dan de rest.

“Of dit onze laatste wedstijd was, weet ik niet”, aldus kampioene Eline Slager. “Maar ik weet wel dat Tomboy bij ons blijft. Hij is nu 18 jaar en door ons zelf opgeleid. Eerst heeft mijn broer hem gereden en was er twee keer kampioen mee in het L en het M. In 2014 was ik met Tomby rijstijlkampioen in de klasse B.” Eline (14 jaar) reed met Tomboy een razendsnelle barrage. “Het was nu of nooit”, legt ze uit. “Ik heb al zo veel met hem gewonnen. Dit is natuurlijk extra mooi.” De dag begon voor Slager al goed met de zevende plaats in de klasse L, DE met haar pony Grey Dior. Hoewel de andere veertien concurrenten het wel probeerden was er geen een die maar in de buurt kwam van de tijd (31.75 seconden) van Slager en Tomboy. Lars Wigger (13) en Faith reden de barrage in 36.41 wat de zilveren medaille opleverde. Cyenda OHMG was de enige E-pony in de top 3. Dahné Starink nam niet alle risico’s en verzekerde zich daarmee van de bronzen medaille.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen M, categorie DE, Luzac Prijs

1. Eline Slager (Staphorst), Tomboy (v.onb). 0 – 0, 31.75 sec

2. Lars Wigger (Beuningen, Ov), Faith (v.Breitling), 0 – 0, 36.41 sec

3. Dahné Starink (Bruchten), Cyenda OMHG (v.Vincenzo), 0 – 0, 38.53 sec

 

Klasse M, C: Sophie van Tol Stormt naar de zege

Stormkracht 9 leek het wel bij Sophie van Tol en Storm in de laatste barragerit in de klasse M, categorie C. Met veel risico reden ze de lange lijn naar de laatste oxer. “Ik wilde winnen. Ik zie wel of hij springt, dacht ik.” Het was goed voor goud.

“Normaal rijd ik niet zo hard, maar als het nodig is wel. Ik wilde winnen, dus moest er helemaal voor gaan”, vertelt Sophie van Tol blij. De amazone (11 jaar) rijdt nu drie jaar met Storm. Naast kampioen van Zuid Holland, waren ze twee keer clubkampioen van RSV Reigersburgh en wonnen ze de klasse M van Jumping Indoor Aalsmeer.

Puck Buijnsters ging lange rijd aan de leiding met Tapas maar moest op het laatst genoegen nemen met zilver. Jonne de Haan reist terug naar Heilo met de bronzen medaille.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen M, categorie C, Hartog Lucerne Prijs

1. Sophie van Tol (Waddinxveen) Storm (v.De Mensinghe’s Rinaldo), 0 – 0, 33.44 sec

2. Puck Buijnsters (Oisterwijk), Tapas (v.onb), 0 – 0, 35.50 sec

3. Jonne de Haan (Heiloo), Bentley (v.onb), 0 – 0, 35.96 sec

 

Isabelle Roepel is super blij met titel in L, DE

Met vijftien combinaties in barrage in de klasse L categorie DE was strijd verzekerd. In het begin scherp wenden en goed tempo houden in het tweede deel leek het devies voor een hoge klassering. Isabelle Roepel was de derde starter in de barrage en zette een tijd neer van 31.40, die door de twaalf combinaties na haar niet verbeterd werd.

“Ik had met mijn trainer Roelof Jan Boer overlegd hoe ik moest rijden. Hij heeft me hier heel erg mee geholpen”, vertelt de 12-jarige Gymnasium-leerlinge voorafgaand aan de prijsuitreiking. “Breitling rijd in nu pas twee maanden. Lotte van Zandvliet heeft haar in het ZZ gereden. Ik heb hiervoor twee pony’s gehad. Vorig jaar had ik hier in de B-barrage een stop. Ik ben nu Nederlands kampioen en echt heel blij. Ik was ook kampioen van Zuid Holland. Breitling is de fijnste pony die er rondloopt. Ze doet alles, ze springt heel fijn, gaat altijd; groot of bij een passende afstand. Ik ben er super blij mee.”

Fleur Leemans, dochter van springruiter Koen Leemans, reed de perfecte wendingen en afstanden aan het begin van het barrageparcours. Aan het eind kwam ze ruim een seconde tekort met haar fraaie pony Orchid’s Lonette. Zilver ging mee terug naar Brabant. Liz Meenhuis deed als laatste starter een zeer goede poging met de goedgekeurde New Forest hengst Woodrow Carisbrooke. Razendsnel eindige Liz met de voorzichtige en veel inzet springende vos op de derde plaats in het kampioenschap.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap springen L, categorie DE, Divoza Prijs

1. Isabelle Roepel (Rotterdam), Breitlling (v.onb), 0 – 0, 31.40 sec

2. Fleur Leemans (Oost West en Middelbeers), Orchid’s Lonette (v.Kanshebber), 0 – 0, 32.64 sec

3. Liz Meenhuis (Weerselo), Woodrow Carisbrooke (v. Peveril Peter Piper), 0 – 0, 32.69 sec

Lees meer op de website www.knhsindoorkampioenschappen.nl en vind daar ook alle uitslagen

Foto's: Digishots.nl

 

Geplaatst op: